Support Albecom åtelkamera

2024-01-01

Albecom åtelkamera MG883/2G/3G och MG884/2G/3G/4G

Ett vanligt handhavande fel gällande åtelkamera är om kameran inte skickar kort så tror man att det fel på kameran, men det är många olika faktorer det kan bero på.

Man bör förstå skillnaden på om kameran INTE TAR kort eller INTE SKICKAR kort. Åtelkameran är uppbyggd på en digitalkamera & en mobiltelefon, om den inte kan ta kort så finns det inget att skicka, därför skall man kontrollera att kameran kan ta kort först.

Det bästa man kan göra vid problem är att sätta i ett nytt SD kort & nya AA batterier 1,5volt, samt kontrollera GSM kortet att det finns pengar & är aktivt. Byte av SD kort, GSM kort, antenn samt 6 volt kabel skall kamera vara avstängd i OFF läge

OBS! Om det sitter ett GSM kort i kameran, TRYCK INTE på fjärrkontrollen förrän kameran visar ”TELIA” i displayen och kameran har läst av GSM kortet. Går man in i menyn utan att kameran har läst av GSM kortet så sparar inte kameran inställningar som ändras med fjärren.

OBS! Vi rekommenderar bara AA litiumbatterier 1,5 volt när det är under +5 grader på natten. Alkaliska batterier tappar voltstyrka från 1,5 volt till 1,0 - 1,2 volt när dom blir kalla och gör så att den låga voltstyrkan inte kan skicka bilder. Alkaliska fungerar bra över +5 grader

Använd inte uppladdningsbara AA batterier i kameran eftersom dom bara är på 1,2volt.
(1,2 volt x 4st = 4,8 volt). Kameran måste drivas med 4st 1,5 volt = 6 volt. Om voltstyrkan är under 5 volt så slutar den att skicka kort. Batterilådan är gjord för 8st AA batterier men det är dom fyra till vänster som bildar 6 volt

Uppladdningsbara externa större 6volt batterier + kabel rekommenderas om man önskar längre
drifttid, när externa batterier används skall man ta ur AA batterierna som sitter i kameran

Först skall man testa så kameran kan ta kort

1. Ta bort GSM kortet ur kameran & starta bara med SD kortet som sparar bilderna.
  2. Kameran kan ej starta utan ett fungerande SD kort (Minneskort) i kameran
  3. Starta kameran i testläget (mitten-läge) & vänta 5-10 sekunder
  4. Kontrollera att kameran är inställd på FOTO inte VIDEO
  5. Längst ner i displayen står det 5 siffror + 5 siffror. Dom första talar om hur många kort kameran har tagit, och dom andra 5 siffrorna talar om hur många mer man kan ta innan SD kortet är fullt. Om det är 5+5 nollor så är det troligen fel på SD kortet, byt SD kort
  6. Tryck på fjärrkontrollen nr 3 (pil höger) för att ta ett kort manuellt. Dom första 5 nollorna i displayen skall då räkna upp från t.ex. 00000 till 00001.
  7. Om den inte räknar upp dom första 5 siffrorna kan det bero på trasig fjärrkontroll eller att SD kortet står i LÅST läge eller att SD kortet är fullt eller trasigt SD kort.
  8. Stäng av kamera och ta ut SD kortet ur kameran & kontrollera den lilla skjutknappen på SD kortets vänstra övre hörn att den är i uppskjutet läge. Ej Låst Läge
  9. Sätt i SD kortet i en dator och formatera eller ta bort allt som finns på SD kortet.
  10. Man kan även formatera SD kortet i kamerans meny.
  11. Gör sedan om punkt 6. Ta ett kort manuellt och se om den räknar upp dom 5 första siffrorna, om den inte gör det byt SD kort.
  12. OBS! Använd inte billiga SD kort eftersom dom inte klarar av kyla, om det är fel på SD kortet så fungerar inte kameran.
  13. När det fungerar med att ta ett kort manuellt gå vidare till att testa med att skicka kort

Skicka kort manuellt

1. Sätt i GSM kortet & SD kortet i kameran
  2. Starta kameran i testläget (mitten-läge) & vänta tills det står ”Telia” i displayen
  3. Kontrollera GSM symbolen till vänster i displayen att krysset försvinner & att det är en pil i stället för kryss över symbolen.
  4. Om det fortfarande är ett kryss över symbolen kan det bero på 2 saker. PIN-koden är aktiverad på GSM kortet eller så har ramarna runt GSM kortet lossnat.
  5. Om man är osäker på om PIN-koden är avaktiverad kan man sätta GSM kortet i en gammal mobiltelefon för att se om den frågar efter PIN-kod vid start av mobilen.
  6. OBS! Om det är ett GSM kort med 2 små ramar runt, BRYT INTE isär GSM kortet och ta bort ramarna för att passa nyare mobiler. Om ramarna har lossnat byt GSM kort.
  7. GSM kort som man vet att PIN-koden är avaktiverad på och som visar krysset ändå kan hjälpa med att man gnuggar GSM kortets kontaktytor mot ett tyg för att få bort en blank yta som kan försvåra kontakten.
  8. Man kan även kontakta Telia för att kontrollera att PIN-koden är AV aktiverad
  9. När krysset försvunnet och det visar en PIL så kommer det upp ”TELIA” i displayen
  10. Kontrollera symbolen högst upp i displayen som visar mottagning 1 till 5 streck, man behöver få minst 2 streck för att säkert kunna skicka kort, det kan hjälpa med att man flyttar på sig för att få bättre mottagning
  11. Kontrollera att antennen är monterad och är hel
  12. Kontrollera att kameran är inställd på ”FOTO” inte ”FILM”
  13. På Albecom MG883 måste man gå in i menyn och välja ”skicka manuellt” i stället för ”skicka genast” innan man tar kort manuellt. På Albecom MG884 behöver man inte ställa om denna meny
  14. Tryck på ”OK” för att se en bild
  15. Tryck på ”Menu” en text som visas ”skicka bild till telefon MMS” om ditt GSM kort kan skicka bild till mobilnummer via MMS så är detta rätt.
  16. Om du har ett SURF kort GPRS eller NG-SIM kort måste man ändra i menyn till att ”Skicka bild till E-post GPRS” innan man skickar manuellt.
  17. Tryck på ”OK”
  18. Skicka bild lyckades visas om det fungerar
  19. När man ser kortet igen tryck på ”OK”

När kameran skickat kort manuellt ändra/kontrollera att kameran står i meny ”Skicka bild Genast”

Dra ON/OFF till vänster för aktivt läge, kameran blinkar under 10 sekunder och gör sig klar för aktivt läge och ta kort på rörelse. Om kameran inte tar kort på rörelse kontrollera att kamerans meny ”Time Laps” är avstängd.

Om man får en felkod och ingen bild skickas så kan det bero på flera saker enligt nedan

• Kontrollera att det finns pengar på GSM kortet för att kunna skicka bild
  • Kontrollera med Telia eller NG-SIM att GSM kortet fortfarande är aktivt
  • Kontrollera att det finns ett mobilnummer eller mailadress som kameran kan skicka till
  • Kontrollera att det är bra täckning där kameran sitter, minst 2 streck i mottagning
  • MG883 skickar på 2G & 3G. MG884 skickar på 2G-3G-4G
  • Kontrollera att kameran är inställd på rätt GSM kort. MMS eller GPRS
  • GSM kort med MMS ställ in kameran på ”skicka bild till telefon MMS”
  • GSM kort med GPRS typ NG-SIM ställ in kameran på ”Skicka bild till E-post GPRS”
  • MG883 & MG884 kamera är inställd på Telia MMS från början. Bild till mobilnummer
  • Telia GPRS Surf kort lägg in en egen lösen + sändarmail som slutar på @telia.com
  • NG-SIM kort lägg in egen lösen + sändarmail samt ändra GPRS inställningar till NG-SIM. Se vår manual för NG-SIM kort, länk för att importera fil för att slippa ändra med fjärr
  • Gör en fabriksinställning ”Grundinställning” i Meny och starta om kameran. Kameran återställer sig till nyskick och Telias inställningar för att skicka bild till mobilnummer

.

2021-05-21 Telia har ändrat i sina servrar och om du använder Telia GSM kort med GPRS SURF för att skicka bilder till en mailadress så måste man lägga in en egen sändarmail & lösen. OBS! Din sändarmail "SendEmailAddr" måste sluta på @telia.com och tyvärr så kan man inte skapa en ny webmail hos Telia om man inte har ett abbonemang hos Telia.

Om man inte har en mailadress hos Telia så rekomenderar vi Halebops GSM kort som har samma inställningar som Telia. Halebop har ett abonnemang med Fria SMS/MMS som kostar 129:- mån, på detta kan man skicka bilder till mobilnummer obegränsat.

Om man önskar bilderna till en APP i telefonen så rekomenderar vi GSM kort från NG-SIM, klicka här för mer info detta är det absolut billigaste på marknaden 19-39-59:-/ mån

[Via WAP Settings]    Inställningar om du har ett Telia MMS- GSM kort som skickar till mobilnummer
URL=http://mmss/
APN=mms.telia.se
IP=193.209.134.132
Port=8080                  Om det inte fungerar med 8080 lägg in 80 istället
Account=mms
Password=telia

[Via Internet Settings]    Inställningar om du har ett Telia GPRS-SURF-GSM kort som skickar till mailadress
GPRSAPN=online.telia.se
GPRSAccount=
GPRSPassword=
SendEmailServer=mailout.telia.com
SendEmailPort=587       Eller port 465 och lägga till SSL så blir det en krypterad anslutning
SendEmailAddr= (Din sändar mailadress t.e.x. albecomkamera@telia.com ) OBS! måste sluta på telia.com
SendEmailPassword=(lösen på din sändar mailadress enligt ovan t.e.x. 112233)
SMTP SSL=

OBS! Vi rekomenderar bara standard Normal stora SIM kort i alla GSM kameror, EJ micro eller nano SIM kort i en ram. Om det inte finns normal GSM utan man är tvungen att använda micro och nano GSM så skall dom sitta fast i ramen, lossnar dom i något hörn så byt ut GSM kortet.

OBS! Vi rekomenderar bara litiumbatterier när det är under +5 grader på natten. Alkaliska batterier tappar voltstyrka när dom blir kalla och gör så att kameran inte kan skicka bilder. Använd inte uppladdningsbara AA batterier eftersom dom bara är 1,2volt. Kameran måste drivas med 4st 1,5volt = 6 volt

Uppladdningsvara externa större batterier rekomenderas om man önskar längre drifttid, när externa batterier används skall man ta ur AA batterierna som sitter i kameran, se länk för externa batterier och kablar som passar, "KLICKA HÄR"

Innan man startar kameran i aktivt läge, starta kameran i testläge (Mittenläget) tills det står "TELIA" eller "TELIA 3G". Om det inte står detta i displayen så har kameran dålig täckning & kan inte skicka kort,eller så har kameran fel GSM nät t.e.x. 4G som den inte kan skicka med.  flytta kameran tills det står "TELIA" eller "TELIA 3G" i displayen, eller starta om kameran tills det står "TELIA" eller "TELIA 3G"i displayen.

Drifttiden på kamera

Batteritiden går inte att avgöra på kamera som skickar bilder, detta beror på nedstående

1. Kvalité på batterier man sätter i kameran, Litiumbatterier är absolut bäst under +5 grader.
  2. Billiga är inte att rekommendera. Bara detta kan göra skillnad på 2 veckor till 8 månader.
  3. Väderlek om det är plusgrader eller minusgrader är också avgörande. Alkaliska batterier tappar kraft under +5 grader
  4. Hur många kort kameran skall max ta per dag, Intervallen mellan korten, 1 minut eller 1 timma. 1 kort eller 100 kort per dag.
  5. Hur man ställer in kameran på hur många kort den skall skicka per dag, 1 kort eller 100 kort ??? Det tar ca 1 minut att skicka korten.
  6. Hur många kort är dagkort eller natt kort, på natt korten använder kameran IR som då drar mer ström.
  7. Skickar med MMS eller GPRS surf, om kameran har dålig täckning om man använder GPRS så letar den täckning och drar mer ström.
  8. Om man aktiverar MMS/APP styrning så drar kameran med ström

Så på grund av dessa faktorer så har det betydelse. Men normalt om man har litiumbatterier ca 3-7 månader.

Man kan även köpa en 6-volts kabel och använda extern ström på 6 volt, ca 1 års drift

Felsökning

• Det är något framför kameralinsen, är kameran trasig?
  • Kameran är inte trasig, det är ett rörligt IR-filter.
  • När kameran är igång, kommer IR-filtret återställas och täcka linsen.
  • Det är endast när kameran är avstängd som filtret kommer ligga så.
  • Kamerans starter ej, LCD skärmen fungerar ej.
  • Kontrollera att batterierna är rätt installerade. Byt batterier.
  • Kontrollera SD-kort i kameran. Byt SD kort
  • Kameran tar ej kort. Sparar ej kort på SD kortet
  • Kontrollera att batterierna är rätt installerade. Byt batterier.
  • Kontrollera SD-kortet i kameran. Formatera SD kortet. Byt SD kort
  • Gör en grundinställning. Av-aktivera sensorpaus, timer & tids tagning.
  • Kameran skickar inga bilder.
  • Kontrollera att kameran har bra signal, minst 2 streck i mottagning.
  • Kontrollera att mobilnummer/ mailadresser/ parametrar är rätt.
  • Kontrollera att det finns pengar på SIM-kortet.
  • Kontrollera med Telia att ditt GSM kort är i bruk/aktivt
  • Kontrollera så att kameran är inställd på att skicka bild ”Genast”.
  • Testa att skicka kort manuellt.
  • Byt batterier. Gör en grundinställning.
  • Temperaturer under +5 grader använd bara 1,5volt litiumbatteri i kameran
  • Temperaturer under +5 grader använd EJ Alkaliska batterier i kameran
  • Använd EJ uppladdningsbara 1,2volt AA batterier i kameran
  • Kameran tar suddiga bilder.
  • Torka av linsen från smutts och kondens
  • Kameran skickar bara bilder på natten
  • Kontrollera att timerfunktionen är AV.
  • Gör en grundinställning och byt batterier. Endast litium ej uppladdningsbara under +5 grader
  • Kameran tar kort utan rörelse
  • Stäng av Timelaps funktionen
  • Angående svarta bilder.
  • Sätt i nya AA batterier och ett nytt SD kort och prova kameran inomhus i ett mörkt rum utan fönster.
  •  Om det fortfarande är svarta bilder
  • Stäng av kameran, ta ur batterilådan, håll kameran uppochner och knacka i botten.
  • Skaka kameran i sidled och titta samtidigt på kamera linsen.
  • Det skall vara ett IR-filter framför kamera linsen som skall röra sig när kameran är avstängd.
  • Detta IR-filter kan fastna som gör att det blir svarta bilder.
  • När man sätter i batterier & aktiverar kameran så är IR-filtret motorstyrd som justerar sig själv

Nedan är förslag på inställningar för olika operatörer om man använder ett MMS GSM kort som skickar till Mobilnummer

Dessa kanske inte är uppdaterade och du bör kontrollera med din operatör vilka inställningar det skall vara till din operatör.

Telia

URL=http://mmss/

APN=mms.telia.se

IP=193.209.134.132

Port=8080                    2021-01-15 Om det inte fungerar med 8080 lägg in 80 istället

Password=telia

Telenor

URL=http://mms/

APN=services.telenor.se

IP=172.030.253.241

Port=8799

Tele2

URL=http://mmsc.tele2.se

APN=internet.tele2.se

IP=130.244.202.30

Port=8080